Waarom groeit het ene horloge uit tot een klassieker en wordt van andere modellen nooit meer iets vernomen? Dit is een vraag waarop vele antwoorden mogelijk zijn. Het kan een vernieuwend horloge zijn geweest voor zijn tijd, een tijdloze uitstraling hebben of van dermate hoge kwaliteit zijn dat het simpelweg generaties lang mee gaat. Wat de Mach 2000 ?Dark Master? van LIP tot een klassieker heeft gemaakt, is duidelijk: het design. De bijzondere kastvorm in combinatie met de drukknoppen en kroon in de kleuren geel, rood en blauw, maken de Mach 2000 Dark Master tot een horloge dat al vanaf grote afstand in een oogopslag herkenbaar is.

De Dark Master werd ontworpen door Roger Tallon (1929), die bij ons vooral bekend is als de designer van de TGV, maar o.a. ook veel meubilair ontwierp. Hij combineerde elementen die we nu kennen uit de Franse hogesnelheidstrein met drie opvallende, ronde drukknoppen in pop-art kleuren. De eerste uitvoeringen van de Mach 2000 chronografen in 1975 waren geheel zwart (de Aeronef) en de bekendste uitvoering: de Dark Master met de gekleurde knoppen. Tallon ontwierp onder de naam Mach 2000 gelijk een complete serie horloges, die bestond uit 24 modellen.


nieuwe (links) en vintage Dark Master; klik aan voor een vergrotingDe Mach 2000 Dark Master stamt uit de jaren zeventig, een roerige tijd in het bestaan van LIP. Het Franse merk werd opgericht in 1867 en beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren vijftig en zestig. Als in de jaren zeventig het (goedkope) quartzuurwerk uit het Verre Oosten zijn opwachting maakt, raakt LIP net als veel andere horlogemerken in de problemen. Dit brengt eigenaar Fred Lip(mann) tot een opmerkelijk besluit. Hij geeft enkele industrieel ontwerpers, architecten, kunstenaars en grafisch ontwerpers carte blanche om LIP-horloges te ontwerpen. Tussen 1969 en 1977 zijn het onder meer Prince François de Baschmakoff, Roger Tallon en Isabelle Hebey die voor LIP horloges ontwerpen. Hun designs ademen de opwinding van de dynamische tijd, waarin de luchtvaart, ruimtevaart, computers en popcultuur de toekomst hadden. Andere bekende modellen uit deze tijd zijn de ?de Baschmakoff? en de Big Fridge. Het merk maakt zo een ommezwaai van klassiek naar design.


De designhorloges zijn een succes, maar kunnen het tij niet keren. In 1977 gaat LIP failliet en er volgt een periode van overnames en nog meer faillissementen. Sinds 1990 is het merk echter weer op de goede weg, waarbij het sinds enige jaren teruggrijpt op de succesmodellen uit het verleden. Zo blijkt de Mach 2000 collectie de tand des tijds ongeschonden te hebben doorstaan. De horloges, die 35 jaar geleden werden geïntroduceerd, hebben geleid tot een compleet nieuwe collectie die weinig afwijkt van de originele modellen. Zie voor de collectie en verkoopadressen www.lip-horloges.nl.


andere modellen uit de Mach 2000 serie: Aeronef, Mafia, Big Fridge, Diode - klik aan voor een grote afbeelding


Een nieuwe Mach 2000 Dark Master (met quartzuurwerk) kost ? 349,-, maar onder verzamelaars van vintage horloges zijn juist de oude mechanische exemplaren (zie foto bovenaan artikel) met Valjoux 7734 uurwerk gewild. Wie het geluk heeft een Mach 2000 Dark Master in goede staat op de kop te tikken, moet rekenen op een prijskaartje van ongeveer ? 1.500,-.

Tekst: Elzemarie Karsdorp. © Foto?s nieuwe horloges: LIP. © Foto?s vintage: Horloge.info. Dit artikel werd eerder gepubliceerd in Watching, voorjaar 2010.