In 2006 besloot Vacheron Constantin een lijn op te zetten waarin alleen horloges van platina in gelimiteerde oplages zouden worden opgenomen. Vanaf dat moment zou elk model van Vacheron Constantin dat gemaakt werd in platina automatisch tot deze lijn behoren, een lijn bedoeld voor verzamelaars. De lijn heet de "Vacheron Constantin Collection Excellence Platine" en de "Patrimony Contemporaine Retrograde Day and Date" in platina is de meest recente toevoeging.

De Patrimony Contemporaine Retrograde Day and Date, die in 2007 al uitkwam in een rosé gouden uitvoering en toen en passant tot ?Watch of the Year? werd gekroond,  heeft een 42,5 mm platina kast, een gezandstraalde platina wijzerplaat met het exclusieve PT950 platina keurmerk, en een “midnight-blue” alligator band die met de hand is gestikt met geweven platina- en zijdedraad en voorzien is van een platina gesp. Naast uren en minuten, bevat dit horloge twee echt nuttige complicaties: dag en datumaanduiding. De dag een datum worden door twee retrograde wijzers aangegeven.


Vacheron Constantin Patrimony Contemporaine Retrograde Day and DateHet horloge is voorzien van gebold saffierglas, zowel boven als onder. Via het glaasje aan de onderkant van het horloge is het rijkelijk gedecoreerde kaliber 2460 R31 R7 uurwerk te zien dat is voorzien van het prestigieuze keurmerk van Genève. Dit keurmerk van wordt alleen verleend aan uurwerken die voldoen aan twaalf strenge criteria. Het automatische uurwerk is geheel in eigen huis ontworpen en gebouwd en heeft een kogelgelagerde 22 karaat gouden rotor.


Van de Patrimony Contemporaine Retrograde Day and Date Limited Edition Collection Excellence Platine worden 100 stuks vervaardigd. De prijs is op aanvraag.