De 38ste editie van Baselworld, de belangrijkste beurs voor de juwelen- en horloge-industrie, sloot gistermiddag haar deuren. De beurs liet bij iedereen een positief gevoel achter. De exposanten, waarvoor Baselworld de belangrijkste beurs is om hun horloges en juwelen aan inkopers en juweliers te presenteren (en verkopen), zagen dat de eerste tekenen van herstel in de industrie werden bevestigd door een forse toename in bestellingen. Bezoekers waren over het algemeen zeer positief over de geboden nieuwtjes, en de organisatie was blij omdat het aantal bezoekers met 7% was toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Ook Horloge.info was aanwezig op de beurs en zag het aantal lezers tijdens Baselworld flink toenemen. Tevredenheid alom dus.

De tentoongestelde nieuwe horloges lieten zien dat voornamelijk de Zwitserse merken teruggaan naar mechanische originaliteit. Veel merken grepen terug op hun verleden en kwam met modellen die de protsergheid van de afgelopen jaren van zich afgeworpen hebben. Discretie en elegantie waren duidelijk de trend en afwerking was belangrijker dan bling. De horloges voor dames lieten zien dat klein (zelfs ultra-klein) weer de mode zal worden. Ook de modellen voor heren lieten een verfijnde esthetiek zien, meer gebaseerd op ouderwetse goede smaak, zonder de grillen van de mode uit het oog te verliezen.


Zakelijk was 2010 al positief begonnen, toen de exportcijfers van de Zwitsers horloge-industrie voor het eerst sinds 15 maanden weer een opwaartse trend lieten zien. Deze positieve ontwikkeling werd bevestigd tijdens Baselworld, de belangrijkste barometer voor de sector. De liquiditeit van de wederverkopers van de merken is duidelijk gestegen, nadat deze vorig jaar was afgenomen door een opgebouwde voorraad die door de financiële crisis maar langzaam slonk. Nu deze voorraad weer in hoger tempo lijkt af te nemen, zagen de merken grotere bestellingen binnenkomen. Ook de terugkeer van Amerikaanse kopers, die het in 2009 vrij massaal hadden laten afweten, is een zeer goed teken. Met deze positieve tekenen van herstel als steun in de rug, hopen veel horlogemerken in de tweede helft van dit jaar weer groei te zien die percentueel vergelijkbaar is met 2007 en 2008.


Baselworld 2010 zal de boeken in gaan als een goede show en hopelijk als het begin van een nieuwe periode van constante groei voor de horloge-industrie. De lessen die geleerd kunnen worden van de afgelopen jaren, moeten dan niet vergeten worden. Sylvie Ritter, Directeur van Baselworld, vat de show als volgt samen: ?We hebben een hele stroom zeer positieve reacties gekregen van onze gasten. De opwaartse trend is duidelijk aanwezig op alle fronten ? zowel in de horloge- als de juwelensector en de daaraan gerelateerde sectoren ? en we kunnen terugkijken op een succesvolle show. Rond 3.000 vertegenwoordigers van diverse media van over heel de wereld zullen de nieuwe producten die hier te zien zijn geweest nu gaan tonen.?


Horloge.info was tijdens Baselworld aanwezigOnder die 3.000 vertegenwoordigers van de pers was ook Horloge.info gedurende de beurs aanwezig. We verzamelde voor u het nieuws, wat al resulteerde in vele nieuwsberichten. Ook voor ons was Baselworld een groot succes; gedurende de beurs zagen we het aantal bezoeken met ruim 15% stijgen en ook het aantal minuten op de website per bezoek nam toe, waardoor we kunnen afleiden dat de berichten goed zijn aangekomen. De komende weken zal Horloge.info nog veel meer nieuws van Baselworld publiceren.


Baselworld 2010 in cijfers:
Data: 18 t/m 25 maart 2010
Bezoekers: 100.700 (+ 7%)
Exposanten: 1.915
Expositieruimte: 160.000 m2
Data 2011: 24 t/m 31 maart 2011
Internet: www.baselworld.com