Zenith Defy El Primero 21 in actie

Twee echappementen en een (hyper)hoog tikgetal

Zenith Defy El Primero 21 in actie

Zenith heeft met het snel tikkende El Primero chronograaf-uurwerk een icoon in de collectie. Maar ook iconen kunnen verstoffen en dus gaat de ontwikkeling door. Het resultaat is een titanium of keramisch horloge met een uurwerk dat gebruik maakt van twee echappementen. Horloge.info presenteert de Zenith Defy El Primero 21 in actie.

Het is niet de eerste keer dat wo op Horloge.info aandacht besteden aan de Zenith Defy El Primero 21 in actie. Al in juni van dit jaar presenteerden we de chronograaf die Zenith naar de toekomst leidt in stilstaand en bewegend beeld. Maar van sommige dingen krijgen we nooit genoeg en dan met name van chronografen. En de El Primero-chronograaf is iets unieks in de horlogewereld. De 1/100ste van een seconde nauwkeurigheid en het historische feit dat El Primero het eerste, geïntegreerde automatische chronograafuurwerk was, blijft fascineren. En helemaal wanneer de El Primero 21 twee afzonderlijk echappementen gebruikt voor de tijdweergave en de chronograaf.

Van Defi naar Defy

Zenith Defy El Primero 21 in actie

Dit is de Zenith Defy Xtreme Stealth. Tussen 2006 en 2009 werden soortgelijke monsters gebouwd

Met de Defy El Primero 21 is Zenith klaar voor de toekomst. Grappig genoeg wordt een naam gebruikt die eerder bijna een nagel aan de doodskist van het horlogehuis was. De oorspronkelijke naam Defi stamt nog uit de tijd van Georges Favre-Jacot die in 1865 met de productie ervan begon. In 1969 werd de “i” vervangen voor een “y” waardoor de Defy-verzameling is ontstaan. De collectie bleef tot eind jaren negentig gehandhaafd. In 2006 besloot de toenmalige CEO, Thierry Nataf de naam Defy opniew te gaan gebruiken. De horloges die onder de Defy Classic- en Defy Xtreme-vlag tussen 2006 en 2009 werden gebouwd waren zo groot, zo wild en zo extravagant geprijsd dat iedereen ervoor terugdeinsde. Nataf moest uiteindelijk het veld ruimen, maar daarmee waren de problemen voor Zenith dat minder en minder verkocht en in een soort van identiteitscrisis was geraakt, niet lang voorbij. Een reputatie opbouwen kost tijd, er eentje afbreken is in geen tijd gedaan.

De toekomst van Zenith

Zenith Defy El Primero 21 in actie

De future-proof Zenith Defy El Primero 21

Pas de laatste jaren, onder supervisie van horloge-eminentie Jean-Claude Biver wordt de identiteit van Zenith – dat is eigenlijk de El Primero – weer gepresenteerd. En op het El Primero-thema wordt de toekomst van het horlogehuis uit Le Locle vormgegeven. In het geval van de Defy El Primero 21 is dat op een industriële wijze in titanium en keramiek met veel transparantie waarin het doorontwikkelde El Primero-chronograafuurwerk zo goed mogelijk naar voren komt. Belangrijkste wapenfeit van de Defy El primero 21 is natuurlijk het tikgetal van het chronograafgedeelte van 360.000 vibraties per uur. Dat betekent dat de chronograaf tot 1/1000e van een seconde nauwkeurig is en dat is een reuzensprong in evolutie-termen.

Technische twist

Voor de liefhebbers van iets minder uitzinnige vormgeving heeft Zenith overigens ook een variant van de Defy El Primero 21 met een gesloten wijzerplaat. Het horloge oogt dan veel traditioneler, maar de gangreserve-aanduiding op 12 uur die de energievoorraad van het hypersnel tikkende chronograaf-gedeelte weergeeft, zorgt voor een technische twist. Voor meer informatie: www.zenith-watches.com