Ulysse Nardin Freak Vision Coral Bay

Kleurrijke snorkelaar

Ulysse Nardin Freak Vision Coral Bay in de rode uitvoering

De unieke Ulysse Nardin Freak Vision werd eerder dit jaar tijdens de SIHH voorgesteld. Het ultramoderne en zeer gecompliceerde horloge krijgt nu een kleurrijk vervolg met twee Coral Bay-varianten die vernoemd zijn naar Australische snorkelparadijs.

De Freak van Ulysse Nardin werd voor het eerst aan de wereld getoond in 2001 en was zijn tijd ver vooruit. De extravagante Freak was even opvallend als vernieuwend. Het ontbreken van wijzers en een opwindkroon maakte de Freak al een buitenbeentje, maar ook de aanwezigheid van een carrousel tourbillon deed het horloge onmiddellijk boven de traditionele horlogerie uitspringen. We zijn anno 2018 een soort van gewend geraakt aan de buitenissige creaties van onafhankelijke merken als Urwerk, MB&F en HYT, maar toen de eerste Freak aan het begin van het Millennium opdook, leek het wel alsof er een ruimteschip was geland op een anders zo rustige Alpenweide. De Freak kan dan ook worden gezien als het beginpunt van de golf van bizarre haute horlogerie-creaties die we de naam nouvelle horlogerie hebben gegeven.

Ulysse Nardin Freak Vision Coral Bay met blauw microschilderij als decor voor het ronddraaiende, avant-gardistische uurwerk dat de tijd aandrijft én weergeeft

Freaks sinds 2001

Wat zo opvallend was en nog steeds is aan de Freak is het idee van een innovatief uurwerk dat de grenzen van de techniek opzoekt en tegelijkertijd de tijd weergeeft; daar komt geen wijzer aan te pas. De Freak is in 2001 met zijn Dual Direct echappement dat in eigen huis is ontworpen en is voorzien van tandwielen van extreem soepel silicium die geen smering vereisen, een ijkpunt in de moderne horlogegeschiedenis.

Ook de Freak Vision Coral Bay is weer een kunststukje. In twee opzichten zelfs; technisch én artistiek. Het uurwerk van de laatste Freak heeft bijvoorbeeld een balanswiel van silicium dat is uitgerust met microbladen om de schommelbeweging te stabiliseren. De kast zelf is platter dan ooit dankzij een groot gewelfd saffierglas dat meer zicht biedt op het fascinerende uurwerk. Dat grote glas zorg er tevens voor dat het decoratieve, microscopische schilderwerk dat dankzij een nieuwe hechttechniek in het uurwerk is aangebracht, optimaal tot zijn recht komt. Artistiek en technisch is de Freak Vision Coral Bay – het horloge is vernoemd naar een koraalrif in West-Australië en de decoraties zijn door het onderwaterlandschap geïnspireerd – een hoogtepunt in de exuberante horlogegeschiedenis van het horloge die nu al bijna twintig jaar duurt en nog zeker twintig jaar vooruit kan.

De Freak Vision die tijdens afgelopen SIHH werd voorgesteld en als basis dient voor de twee Coral Bay-varianten. Goed zichtbaar is het ronddraaiende uurwerk en het grote balanswiel van blauw silicium voorzien van balansgewichten en de aerodynamische microbladen die de schommelbeweging stabiliseren