Het was President John Fitzgerald Kennedy die zich begin jaren 1960 hard maakte voor het maanavontuur van NASA. Uiteindelijk wandelde de eerste mens op 21 juli 1969 over het maanoppervlak. Dit jaar is dat 40 jaar geleden. Omega was er toen bij ? de Speedmaster Professional is het eerste horloge gedragen op de maan ? en Omega is er nu opnieuw bij. Met twee gelimiteerde uitvoeringen van de Speedmaster, ook bekend als Moonwatch. Ter ere van deze veertigste verjaardag maakten Omega en NASA een fraaie boekje, waarin de belangrijkste mensen rondom de maanlandingen en het beroemdste horloge ter wereld centraal staan.

JFK
klik aan voor een filmpje waarin JFK het congres toespreekt over het belang van het ruimteprogrammaAl in 1961 ? NASA bestond pas een paar jaar – sprak JFK over het belang van een maanprogramma. Hij vond dat zijn land nog voor het einde van het decennium een mens op de maan moest kunnen laten landen én hem weer veilig laten terugkeren op aarde. Een jaar later sprak JFK opnieuw openbaar over het maanprogramma, waarbij hij zei dat er ‘gekozen was om naar de maan te gaan’. Vele ruimtemissies volgden, van bemande ruimtereizen tot ruimtekoppelingen van capsules en ontmoetingen in de ruime. Alles was erop gericht om de mens naar de maan te brengen en weer terug. Op 21 juli 1969, 2:56 GMT, krap acht jaar na Kennedy’s eerste woorden over het belang van een maanprogramma, landde Apollo 11 op de maan en zette Neil Armstrong er als eerste mens ooit voet op. Buzz Aldrin volgde, met een Speedmaster om. Kennedy maakte dit zelf helaas niet meer mee.


NASA en Omega
Een Speedmaster door NASA getest en goedbevondenPas in 1963 werd na langdurig testen de Omega Speedmaster Professional gepresenteerd als standaarduitrusting voor alle bemande NASA-vluchten. Het horloge was daardoor in 1969 het eerste en enige horloge ooit gedragen op de maan. Sinds die gebeurtenis is het officieel gekwalificeerd als ?het eerste en enige horloge ooit op de maan gedragen?, ook bekend als Moonwatch. In 1970 sleepte de Speedmaster de allerhoogste NASA-onderscheiding in de wacht dankzij de cruciale rol die het vervulde tijdens de terugkeer van Apollo 13. Deze geschiedenis is fraai verfilmd in de film Apollo 13, met Tom Hanks. Anno 2009 maakt het horloge nog steeds deel uit van de NASA-standaarduitrusting.


Geschiedenis schrijven
Voor deze bijzondere verjaardag maakten Omega en NASA een fraai boekwerkje. Directe betrokkenen vertellen daarin over hun bijdrage aan de historische maanlanding en de rol van de Moonwatch, waarbij zij allen geschiedenis schreven. James H. Ragan, NASA?s man achter de horlogeselectie, spreekt over zijn aandeel, voormalig directeur van het NASA ?Lyndon B. Johnson Space Center? in Houston, Gerald D. Griffin, komt aan het woord evenals astronauten Thomas Stafford, kolonel Buzz Aldrin die 19 minuten na Neil Armstrong het maanoppervlak betrad en de Speedmaster droeg (Armstrong had zijn Speedmaster in de capsule achtergelaten, als vervanging van de defecte elektronische tijdmeetapparatuur), Eugene ‘Gene’ Cernan, de laatste man op de maan en wetenschapper Harrison Schmitt.



vlnr: Gerald D. Griffin – Thomas P. Stafford – Harrison Schmitt – Buzz Aldrin – Charles Duke – James H. Ragan – Eugene Cernan


Unieke Jubileumhorloges
Omega viert de eerste maandlanding met twee 40th Anniversary Limited Editions: één in roestvrij staal (oplage 7969 stuks) en één in platina met 18 Kt geelgoud (oplage 69 stuks). Beide versies hebben Omega kaliber 1861 aan boord.


Klik aan voor een vergrote afbeelding van de Omega Speedmaster 'Apollo 11 40th Anniversary' in staalDe roestvrij stalen Limited Edition is uitgevoerd met een stalen band. De vertrouwde zwarte wijzerplaat bevat een aantal belangrijke details die dit gelimiteerde horloge van de reguliere Moonwatch onderscheiden. De achtergrond van de kleine secondewijzer (op 9 uur) is een miniatuurmedaillon van de befaamde Apollo 11 missiepatch: een adelaar die landt op het maanoppervlak. Op de achtergrond is de aarde te zien.


One small step
Verder staat onder de gebruikelijke woorden ‘Omega Speedmaster Professional’ in rood het legendarische tijdstip 02:56 GMT, waarop Armstrong zijn legendarische woorden sprak. Ook is de Apollo 11 ?Eagle? missiepatch in het deksel geslagen, samen met de woorden ‘The First Watch Worn on the Moon, het limited edition nummer (0000/7969), en ‘July 21, 1969’. De stalen versie is verpakt in een zwarte box met 42 mm zilveren medaille van de beschreven patch en de woorden ‘Apollo 11, 40th Anniversary’. Op de achterzijde van de medaille staan Omega’s naam en logo en: ‘The Eagle Has Landed’; ‘Launched July 16 1969’; ‘Landed July 20, 1969’;  and ‘Returned July 24, 1969. Deze uitgebreide set bevat verder een zwarte poetsdoek en een boekje met informatie over deze historische ruimtemissie. Het horloge heeft een afviesprijs van ? 3.840,-


De Platinum Edition
Klik aan voor een vergroting van de Omega Speedmaster 'Apollo 11 40th Anniversary' in platinaVan de platinaversie zijn er wereldwijd slechts 69. Dit horloge heeft een kast en band van platina, terwijl het medaillon op de plek van de secondeteller (op 9-uur) vervaardigd is uit 18 karaat geelgoud, net als de secondewijzer. De uren- en minutenwijzers en de 30-minuten en 12-uurtellers van de chronograaf zijn van platina. De medaille is gemaakt 18 karaat geelgoud, genummerd en gelimiteerd. Het deksel van deze platinaversie bevat de missionpatch in 18 karaat goud en is ook voorzien van de woorden ‘Apollo 11 40th Anniversary’. Daaromheen, in de buitenste rand van het deksel, staat gegraveerd ‘The First Watch Worn on the Moon’ en ‘PT950’ (een verwijzing naar het platina) en tot slot de datum ‘July 21, 1969’. De platinum limited edition wordt geleverd in een exclusieve mahoniehouten box met ingelegde Apollo 11 missionpatch en het nummer (00/69). Verder gravures van de jaartallen 1969 en 2009. De adviesprijs van dit horloge is ? 67.560,-


Co-Axial
De afgelopen 40 jaar is Omega’s Speedmaster Professional nagenoeg onveranderd gebleven. Niet alleen in zijn rol als standaarduitrusting van NASA tijdens bemande ruimtemissies, maar ook als hoogstaande mechanische chronograaf binnen Omega’s horlogecollectie. De ‘Moonwatch’ is nog altijd te koop voor de consument. De enige verandering betreft het uurwerk; de Moonwatch is vandaag de dag ook verkrijgbaar met Omega’s befaamde co-axiale uurwerk, waarmee Omega aantoont dat geschiedenis en technologische vooruitgang fraai samengaan.