Hamilton Khaki Field 38 mm & Victorinox I.N.O.X. Carbon

Een mechanische militair en eentje op batterijen

Victorinox I.N.O.X. Carbon

“War, what is it good for? Absolutely nothin’!” is een bekende strofe uit een songtekst van The Temptations. Toch zal de doorgewinterde horlogeliefhebber het niet 100% eens zijn met de tekst, want oorlogen en het leger zijn van grote invloed geweest op de ontwikkeling van het moderne polshorloge. Beetje wrang natuurlijk, maar toch. De Hamilton Khaki Field 38 mm & Victorinox I.N.O.X. Carbon zijn moderne horloges met een duidelijke link met het soldatenleven.

Naar alle waarschijnlijkheid zijn de het eerste, speciaal voor mannen gebouwde polshorloges afkomstig van Girard-Perregaux die rond 1880 platina exemplaren leverde aan de Duitse Keizerlijke Marine. Platina omdat dat edelmetaal geen last heeft van opspattend zout zeewater. Vanaf dat moment is er steeds meer fotografisch bewijs van Britse militairen die tijdens de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) in Zuid-Afrika een polshorloge om hebben. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikten piloten polshorloges, maar ook de troepen op de grond werden in groten getale uitgerust met een horloge.

Radiumverf en traliewerk

De platina Girard-Perregaux die in 1880 aan de Duitse Keizerlijke Marine werd geleverd

De platina Girard-Perregaux die in 1880 aan de Duitse Keizerlijke Marine werd geleverd

In eerste instantie werd aan Britse officieren een zakhorloge verstrekt en vanaf 1916 werden die vervangen door een “luminous wristwatch with unbreakable glass”. De barre omstandigheden in de loopgraven vereisten een eenvoudig en duidelijk afleesbaar horloge en speciaal daarvoor werd een lichtgevende materie ontwikkeld. De cijfers en de wijzers werden beschilderd met in het donker oplichtende radiumverf. Ook onbreekbaar glas werd geïntroduceerd. Het kwam in de plaats van een traliewerk dat de sinistere naam ‘scherfbeschermer’ had gekregen.

De piloten- en duikhorloges die we vandaag de dag kennen, zijn in vele gevallen directe afstammelingen van horloges die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ontwikkeld. Het uiterlijk van militaire horloges bleef na het sluiten van de vrede in 1945 in zwang. Een zwarte wijzerplaat met duidelijke Arabische cijfers was gemeengoed.

Hamilton Khaki Field Mechanical 38 mm

Hamilton Khaki Field Mechanical 38 mm

Hamilton Khaki Field Mechanical 38 mm met zwarte wijzerplaat

 

De Hamilton Khaki Field is van oorsprong een soldatenhorloge, dat zie je meteen. De nieuwe Khaki Field Mechanical 38 mm (420 euro) met zijn stalen gematteerde kast is een getrouw eerbetoon aan het origineel dat stamt uit de jaren ’40. Zwart was gemeengoed in WO II maar anno 2018 is er keuze uit een zwarte óf een bruine wijzerplaat. De eerste variant heeft witte lichtgevende cijfers en een kakikleurige NATO-band. De tweede versie heeft zandkleurige lichtgevende wijzers, cijfers en indexen en een zandkleurige NATO-band. Beide modellen maken gebruik van een handopwinduurwerk van ETA, het kaliber 2801-2 dat tikt met 28.800 vibraties per uur en een gangreserve heeft van 42 uur. Voor meer informatie: www.hamiltonwatch.com

Victorinox I.N.O.X. Carbon

De Victorinox I.N.O.X. Carbon en de meegeleverde extra attributen

De Victorinox I.N.O.X. Carbon en de meegeleverde extra attributen

 

De Hamilton is een nostalgische soldaat, de Victorinox I.N.O.X. Carbon is veel meer een moderne commando met een satellietlink en een nachtkijker op zijn giechel. De 43 mm carbon kast van de I.N.O.X. Carbon (990 euro) is lichtgewicht, krasbestendig, waterdicht tot 200 meter en oersterk bovendien. De wijzers zijn voorzien van lichtgevende materie en daardoor is de militaire wijzerplaat (in rood is een 24-uur indeling te zien) uiterst eenvoudig afleesbaar. Het quartz-horloge is gelimiteerd tot 1.200 stuks (200 daarvan worden met een extra oranje rubberband geleverd) en dat is inclusief een camouflage Spartan Swiss Army Knife en een speciale rubber bumper die op de kast kan worden gezet waarin een zaklampje past. Voor meer informatie: www.victorinox.com