Grönefeld, HYT, Armin Strom en Ferdinand Berthoud stelen de show

Begeesterende en originele Nouvelle Horlogerie tijdens de SIHH

Grönefeld, HYT, Armin Strom en Ferdinand Berthoud stelen de show

Het grote horlogegeweld tijdens de SIHH komt van de dominante merken als Vacheron Constantin, IWC en Vacheron Constantin. De kleine, onafhankelijke horlogehuizen in het Carré des Horlogers doen echter niet voor spek en bonen mee. Sterker nog, merken als Grönefeld, HYT, Armin Strom en Ferdinand Berthoud stelen de show.

Gro?nefeld 1941 Principia

Grönefeld, HYT, Armin Strom en Ferdinand Berthoud stelen de show

Gro?nefeld Principia in zeer traditioneel gedaante. Een moderne wijzerplaat met Arabische cijfers of enkel indexen is ook mogelijk

We waren erbij in Oldenzaal toen de Horological Brothers Tim en Bart Grönefeld hun eerste automatische horloge aan de wereld voorstelden.  Tijdens de SIHH zagen veel meer bezoekers het horloge met de massief gouden rotor het zeer fraai gebouwde horloge. Een horloge dat in welhaast oneindig veel variaties besteld kan worden en bovendien beduidend bereikbaarder is dan eerdere, zeer gecompliceerde creaties van de Nederlandse horlogemakers. Natuurlijk, met een prijs vanaf 29.950 euro voor een stalen Principia hebben we het hier over exclusieve horlogerie, maar het werk van kunstenaars hoort nu eenmaal ook niet tegen ramsj-prijzen verkocht te worden. En de Principia is een klein, automatisch kunstwerkje dat de harten van vele horlogeverzamelaars wereldwijd sneller laat slaan.

Voor meer informatie: www.gronefeld.com

 

HYT H1.0

Grönefeld, HYT, Armin Strom en Ferdinand Berthoud stelen de show

De zeer transparantente, koepelvormige HYT H1.0

Vorige maand nog verdiepten we ons in de filosofische kant van HYT met de H20 “Time is Fluid”. Tijdens de SIHH viel ons oog op de H1.0. Met dit nieuwe model keert HYT terug naar de basis van het horlogehuis dat drijft op het principe van hydromechanica. De H1.0 is het eerste model maar dan in een nieuw jasje. En dat jasje staat het horloge goed! Het horloge is veel transparanter en meer afgerond en ook kleiner (48 mm is nog steeds maat XL, maar toch, kleiner en beteer dan XXL) en daardoor biedt het horloge meer kijk- en draagplezier. De keuze is uit drie versies: blauwe vloeistof in een zilverkleurige kast, groene vloeistof in een zwarte kast en een antracietgrijze kast waarin rode vloeistof de uren aangeeft. Denk aan een prijs van zo’n 50.000 euro.

Voor meer informatie: www.hytwatches.com

 

Armin Strom Dual Time Sapphire

Grönefeld, HYT, Armin Strom en Ferdinand Berthoud stelen de show

Alles wordt onthuld in de Armin Strom Dual Time Sapphire, maar of alles dan ook duidelijk is…

Laten we ons niet verliezen in een uitleg van de werking van het ingenieuze uurwerk van de Armin Strom Dual Time, het principe van de resonantie dat gebruikt wordt om uiterste precisie te behalen, legden we hier al eerder uit op Horloge.info. Het aarts gecompliceerde uurwerk schittert nu in een uit saffierglas gehouwen kast. Of de argeloze toeschouwer de twee uurwerken die in resonantie verbonden zijn door een speciale veer op waarde kan schatten valt te betwijfelen, maar het levert sowieso een zeer fraai schouwspel op. Blauwe details en saffierglas zijn beproefde combinaties en ook hier geeft het de 59 mm x 43.4 mm constructie iets lichts en luchtigs. 8 stuks worden gebouwd van deze doorluchtige variant en de prijs bedraagt 280.000 CHF, dat is 100.000 CHF meer dan wat er voor de titanium ‘basisversie’ betaald moet worden. Dat is de prijs van transparantie.

Voor meer informatie: www.arminstrom.com

 

Ferdinand Berthoud FB 1.1-2 en FB 1.2-1

Grönefeld, HYT, Armin Strom en Ferdinand Berthoud stelen de show

De witgouden Ferdinand Berthoud FB1.1-2

Moderne vormen met een klassieke ziel, de Ferdinand Berthoud FB 1.1-2 en FB 1.2-1 laten zich maar moeilijk omschrijven. De FB 1.1-2 en FB 1.2-1van Chronométrie Ferdinand Berthoud horen thuis in de nieuw gecreëerde “Oeuvre d’Or” collectie, en zijn een artistieke interpretaties van het eerste horloge van het kleine horlogehuis, de Chronomètre FB 1.2-1. De witgouden FB 1.1-2 heeft baguette geslepen diamanten aan de zijkant van de kast en de roségouden FB 1.2-1 (foto helemaal bovenaan de pagina) die het zonder diamanten moet stellen. Van beide versies worden 5 exemplaren gebouwd. Alle vijf de horloges zijn voorzien van een zeer precies, COSC-gecertificeerd uurwerk uit de eigen, kleine manufactuur.

 

Het kaliber FB-T.FC is voorzien van een tourbillon, een constant force mechanisme en een systeem van ketting en snek voor het optimaal overbrengen van de krachtuit de hoofdveer op het uurwerk. Kosten nog moeite zijn gespaard aan de technische kant. Datzelfde kan ook gezegd worden van de esthetische kant want het horloge heeft een onvergelijkbaar uiterlijk. De toevoeging van het handschrift uit de periode van de eerste scheepschronometers is wat ons betreft een voltreffer.

Voor meer informatie: www.ferdinandberthoud.ch