Audemars Piguet Royal Oak Offshore Chronograph

Groen, blauw en bruin keramiek en camouflage

De bruine Audemars Piguet Royal Oak Offshore Chronograph is klaar voor een sluiptocht door de woestijn

Het houdt maar niet op met camouflage. De trend alles, maar dan ook álles te voorzien van een camouflagepatroon is al een jaar of vijf aan de gang en blijft zich maar verspreiden. Wat begon met kleding is inmiddels uitgewaaierd naar tassen, schoenen, accessoires, auto’s én horloges. Sinds begin dit jaar was er al een Audemars Piguet Royal Oak Offshore Chronograph in camo-kleuren en nu zijn daar drie gekleurde varianten bijgekomen.

Amerikaans slagschip USS Nebraska in experimentele camouflagekleuren tijdens WOI

Het Amerikaanse slagschip USS Nebraska in experimenteel camouflageschema tijdens WOI

Voordat ze in Le Brassus besloten een rubberband met een camouflagepatroon aan de Audemars Piguet Royal Oak Offshore Chronograph te zetten, ging er heel wat aan vooraf. Wie kijkt naar de geschiedenis van camouflagepatronen moet meer dan 100 jaar terug. Militaire camouflagepatronen verschenen namelijk voor het eerst in WO I. Marineschepen werden voorzien van verwarrende kleurenpatronen om herkenning met het blote oog of de verrekijker moeilijker te maken; wat je niet kunt zien, kun je ook niet beschieten.

Andy Warhol, Self-Portrait, 1986

Andy Warhol, Self-Portrait, 1986

Al in 1915 werden camouflagekleuren opgepikt door kunstenaars en modeontwerpers. Camouflagepatronen zijn door de jaren heen verschenen in het werk van kunstenaars als Andy Warhol, soms ook met een anti-oorlogsbericht. In de mode hebben veel belangrijke ontwerpers de stijl en symboliek van de camouflage uitgebuit, en militaire kleding of imitaties ervan zijn zowel als straatkleding en als een symbool van politiek protest gebruikt. Hippies droegen in hun protesten tegen de oorlog in Vietnam de afgedankte camo-shirts van het leger; hoe ironisch.

Gedwongen trendvolgend

De huidige camo-trend duurt misschien al een jaar of vijf, pas recentelijk zijn de Zwitserse horlogehuizen ingesprongen op de trend. Tudor, TAG Heuer, Bell & Ross en ook Richard Mille hebben gecamoufleerde horloges in de collectie. De horlogewereld is een trendvolgende en geen trendsettende wereld hoe graag ze dat ook anders zouden willen zien. Het accessoire volgt de mode. Maar de snelheid waarmee horlogehuizen nieuwe collecties en modellen ophoesten is wel degelijk afgekeken van de modewereld.

Audemars Piguet Royal Oak Offshore Chronograph

Deze Audemars Piguet Royal Oak Offshore Chronograph met groene keramische lunette en beige wijzerplaat van begin dit jaar, was de eerste ROO in camouflagekleuren

Ooit verwoordde Georges Kern – nu Breitling, toen nog CEO van IWC – het in een interview zo: “Wij maken eigenlijk producten die boven alle trends zijn verheven en langer dan een leven mee kunnen gaan, maar toch hebben we onszelf opgelegd dat we elk jaar met een nieuwe collectie moeten komen. We hebben het ritme van de modehuizen met hun verschillende shows overgenomen hoewel we als industrie historisch eigenlijk helemaal niet zo gevormd zijn.” Wanneer we de observatie en de redenatie van Kern volgen, kunnen we gechargeerd stellen dat de horlogehuizen dus tegenwoordig ‘modehorloges’ maken. En dat komt het best naar voren in horloges die direct inspelen op gaande modetrends als camouflagekleuren. De nieuwe groene, blauwe en bruine camo Audemars Piguet Royal Oak Offshore Chronograph een modehorloge noemen gaat wel erg ver, maar de zeer gefortuneerde doelgroep kan bij het zien van het horloge wel denken ‘cool, past goed bij mijn nieuwe Balenciaga sneakers, die moet ik hebben’. Wordt de kleurrijke varianten van de Offshore Chronograph en Diver in sommige werelddelen waar het geld harder rolt dan in de Lage Landen, inmiddels gezien als een modehorloge en welk effect heeft dat op de perceptie van het traditionele haute horlogerie-huis Audemars Piguet? Het is interessant om dat eens uit te zoeken.

Keiharde keramische kleuren

Audemars Piguet Royal Oak Offshore Chronograph

De groene camouflagekleuren van de nieuwe Audemars Piguet Royal Oak Offshore Chronograph zijn zeer geschikt voor de jungle

Nu is er wel een verschil natuurlijk of een horloge een wijzerplaat heeft met een camouflagepatroon of de band. De band laat zich immers makkelijk vervangen door een effen exemplaar in welke kleur dan ook en ieder materiaal. Begin dit jaar introduceerde Audemars Piguet tijdens de Geneefse horlogesalon SIHH een 44 mm Royal Oak Offshore met een groene keramische lunette, poussoirs en kroon, een beige wijzerplaat én een groene camo-band. Op de valreep van 2018 krijgt dit ‘mode-hologe’ er drie zielsverwanten bij. De drie nieuwe varianten hebben respectievelijke een groene, een blauwe en een bruine Méga-Tapisserie wijzerplaat met bijkleurende keramische lunette, poussoirs en kroon. De modellen met blauw en groen keramiek zijn voorzien van een stalen kast en het bruine keramische model – die kleur in keramiek is een primeur voor Audemars Piguet –, is voorzien van een roségouden kast. De lunette van een Offshore is nogal prominent en vangt ook nogal wat klappen en schuren op en dan komt het mooi uit dat keramiek is zeer krasbestendig is en bovendien kleurvast. Het kleuren van keramiek wordt voorafgegaan door een complexe onderzoeksfase waarin gezocht wordt naar de juiste pigmenten te vinden en ook het productieproces neemt de nodige tijd in beslag. Het resultaat is een kleurvast materiaal.

Effen of anders geruit…?

Audemars Piguet Royal Oak Offshore Chronograph

De Audemars Piguet Royal Oak Offshore Chronograph in marine-kleuren

De drie nieuwe, heftig gekleurde uitvoeringen van de Audemars Piguet Royal Oak Offshore Chronograph zijn bedoeld voor wie geen genoeg kan krijgen van camouflagekleuren. Maar misschien is het goed om te weten dat de drie nieuwelingen geleverd worden met een effen band in de kleuren van de lunette. Het resultaat van die banden is niet minder uitgesproken, maar wel minder trendgevoelig. En nu we het toch over trends hebben; ruitpatronen zijn nu helemaal hip and happening in de mode dus wie weet zien we binnenkort – of anders over een paar jaar… – de eerste geruite horlogebanden wel verschijnen.

Voor meer informatie: www.audemarspiguet.com